လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း၏ က်န္းမာေရးအက်ဳိးျပဳပံု ၂၅ မ်ဳိး

 

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ ထူးျခားတဲ့က်န္းမာေရး အက်ဳိးသက္ေရာက္ပံုေတြေၾကာင့္ တျဖည္းျဖည္းနဲ႔ ကမၻာတဝန္းမွာ လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ ေသာက္သံုးစရာတစ္ခုျဖစ္လာခဲ့ပါၿပီ။ ထူးျခားအံၾသဖြယ္ေကာင္းတဲ့ က်န္းမာေရးအက်ဳိးျပဳပံုေတြ
အမ်ားႀကီးရွိပါတယ္။ တေန႔ကို လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း အနည္းဆံုး ၄ ခြက္ေလာက္ ေသာက္သံုးျခင္းမရွိတဲ့သူေတြဟာ ကိုယ့္က်န္းမာေရးကို ဂ႐ုတစိုက္ရွိတယ္လုိ႔ ဆုိလုိ႔မရတဲ့အေျခအေနပါ။ ဒါေၾကာင့္ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဘာေၾကာင့္ စတင္ေသာက္သံုးသင့္ေနၿပီဆုိတာကို ေထာက္ခံမႈေပးႏိုင္တဲ့ အခ်က္ ၂၅ ခ်က္ကို ေဖာ္ျပလုိက္ပါတယ္။
(၁)လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ ကင္ဆာ
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္မႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါတဲ့ ဓါတ္တုိးဆန္႔ က်င္ပစၥည္းဟာ ဗီတာမင္စီထက္ စြမ္းအား ၁ဝဝ ဆ သာၿပီး၊ ဗီတာမင္အီးထက္  ၂၅ ဆသာပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဓါတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းဟာ ကင္ဆာနဲ႔ဆက္ႏြယ္ေနတဲ့ ဆဲပ်က္ဆီးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

(၂) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါ
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းေသာက္သံုးျခင္းဟာကုိလက္စထေရာကိုက်ဆင္းေစတာေၾကာင့္
ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ေလသင္တုန္းျဖတ္ျခင္းကို ကာကြယ္ရာေရာက္ပါတယ္။ နွလံုးေရာဂါခံစားေနရသူေတြဆုိ ဆဲလ္ပ်က္စီးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးၿပီး ႏွလံုးဆဲလ္ကို လ်င္ျမန္စြာျပန္လည္ေကာင္းမြန္လာေစပါတယ္။

(၃) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ အုိမင္းရင့္ေရာ္ျခင္း
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါတဲ့ ပိုလီဖီေနာ ဓါတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းဟာ ပါးရည္တြန္႔ျခင္း၊ အသားအေရပ်က္စီးျခင္းကို ျဖစ္ေပၚေစတဲ့ ဖရီးရာတီကယ္ေတြကို တုိက္ဖ်က္ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အသက္အရြယ္ႀကီးရင့္မႈေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာတဲ့ အရာေတြကို တုိက္ဖ်က္ေပးၿပီး အသက္ရွည္ေစပါတယ္။

(၄) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ျခင္း
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ဖုိ႔လည္း ထိေရာက္စြာ ကူညီေပးပါတယ္။ အဆီေတြကိုေလာင္ကြၽမ္း သြားေစၿပီး၊ ကုိယ္တြင္းဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈကုိ အားေကာင္းေစပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ တေန႔ကို  ကယ္လိုရီ ၇ဝ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ၿပီး တစ္ႏွစ္ကို ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ၇ ေပါင္ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္စြမ္းရွိပါတယ္။

(၅) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ အသားအေရ
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါဝင္တဲ့ ဓါတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းဟာ အသားအေရကို ပ်က္စီးေစတဲ့ ဖရီးရာဒီကယ္ေတြ အႏၲရာယ္ကေန ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အေရျပားကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏုိင္တဲ့အစြမ္းရွိပါတယ္။

(၆) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ အဆစ္ေရာင္နာ
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ အဆစ္နာက်င္ကိုက္ခဲမႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ၿပီး၊ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ရမ္း ကုိက္ခဲသည့္ေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေခ်ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ အ႐ိုးႏုေတြကို ပ်က္စီးေစတဲ့ အင္ဇုိင္းပိတ္ဆုိ႔ျခင္းကုိလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၇) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ အ႐ုိး
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာ ဖလူအုိ႐ိုက္ဒ္ ျဒပ္ေပါင္းျမင့္မားစြာပါဝင္တာေၾကာင့္ အ႐ုိးကုိ သန္မာေစႏိုင္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ အ႐ုိးကို သိပ္သည္းက်စ္လစ္ေစပါတယ္။

(၈) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ ကိုလက္စထေရာ
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ ကုိလက္စထေရာကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးနိုင္ပါတယ္။ မေကာင္းတဲ့ကိုလက္စထေရာကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး ေကာင္းတဲ့ကိုလက္စထေရာနဲ႔ မေကာင္းတဲ့ကိုလက္စထေရာတို႔ရဲ႕ အခ်ဳိးအစားကို မွ်တေကာင္းမြန္လာႏုိင္တဲ့အစြမ္း ရွိပါတယ္။

(၉) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ အဝလြန္ျခင္း
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ အဆီဆဲလ္အတြင္း သၾကားဓါတ္ေရႊ႕လ်ားမႈကို ရပ္တန္႔ေစျခင္းအားျဖင့္ အဝလြန္ျခင္းကုိ တားဆီးေပးပါတယ္။ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္မွ်တတဲ့ အစားအေသာက္ကိုစား၊ ေလ့က်င့္ခန္းပံုမွန္လုပ္ၿပီး လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းေသာက္ေပးမယ္ဆုိရင္ေတာ့ အဝလြန္ျခင္းျဖစ္လာႏိုင္စရာ လံုးဝမရွိပါဖူး။

(၁ဝ) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ ေသြးခ်ဳိေရာဂါ
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ ဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈျဖစ္စဥ္ကို တုိးတက္ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ေသြးတြင္းသၾကားပါဝင္မႈ ႐ုတ္တရက္ တုိးျမင့္လာျခင္းကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

(၁၁) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ အယ္လ္ဇုိင္းမားစ္
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ မွတ္ဥာဏ္စြမ္းအားကို ေကာင္းမြန္လာေစတဲ့အစြမ္းရွိတာေၾကာင့္ မွတ္ဥာဏ္ခ်ဳိ႕ယြင္းလာတဲ့ ေရာဂါတစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ အယ္လ္ဇုိင္းမားစ္ေရာဂါကို သက္သာေစပါတယ္။ အယ္လ္ဇုိင္းမားစ္ေရာဂါကို ကုသႏိုင္ျခင္းမရွိေပမယ့္ အယ္လ္ဇုိင္းမားေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကို ဦးတည္ေနတဲ့ ဦးေႏွာက္တြင္း ျဖစ္စဥ္တစ္ခုကို ေႏွာင့္ေႏွးေစႏိုင္တဲ့အစြမ္း လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာ ရွိပါတယ္။

(၁၂) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ ပါကင္ဆန္
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါဝင္တဲ့ ဓါတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းဟာ အေၾကာအားနည္း၍ ေျခတုန္လက္တုန္ကိုျဖစ္ေစတဲ့ ဦးေနွာက္တြင္းဆဲလ္ပ်က္စီးမႈကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းေသာက္သံုးတဲ့သူေတြမွာ ေျခတုန္လက္တုန္ေရာဂါျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ အလြန္နည္းပါးပါတယ္။

(၁၃) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ အသဲေရာဂါ
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ အသဲပ်က္စီးေနတဲ့ ပုဂၢိဳလ္ေတြအတြက္ အတြင္းအဂၤါအစားထုိးကုသမႈ မရႏိုင္ျခင္းကို တားဆီးေပးပါတယ္။ အသဲအဆီတြင္းမွာရွိတဲ့ အႏၲရာယ္ေပးတဲ့ ဖရီးရာဒီကယ္ေတြကို ဖ်က္စီးပစ္ေၾကာင္း သုေတသနအေတာ္မ်ားမ်ားက ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။

(၁၄) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ ေသြးတုိးေရာဂါ
ေသြးအရမ္းတက္ျခင္းကိုကာကြယ္ေပးပါတ္။ ေသြးတုိးျခင္းကိုျဖစ္ေပၚေစတဲ့ angiotensin ေတြကို ႏွိပ္ကြပ္ေပးျခင္းျဖင့္ ေသြးတုိးျခင္းကို က်ဆင္းေစပါတယ္။

(၁၅) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါဝင္တဲ့ catechin ဓါတ္ဟာ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္းေၾကာင့္ျဖစ္ေပၚလာတဲ့ ဘက္တီးရီးယားနဲ႔ အဲဒီဘက္တီးရီးယားကထုတ္လႊတ္လုိက္တဲ့ အဆိပ္ဓါတ္ေတြကို ေခ်ဖ်က္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၁၆) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ ေသြးတြင္းသၾကားဓါတ္
အသက္အရြယ္ႀကီးရင့္လာတာနဲ႔အမွ် ျမင့္မားလာတဲ့ ေသြးတြင္းသၾကားဓါတ္ကို လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါဝင္တဲ့ ပုိလီဖီေနာနဲ႔ ပိုလီဆက္ခ်ာ႐ိုက္ဓါတ္တုိ႔က ထိေရာက္စြာ က်ဆင္းေစပါတယ္။

(၁၇) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအား
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါဝင္တဲ့ ပိုလီဖီေနာ္နဲ႔ ဖလာဗီႏြိဳက္ဓါတ္ေပါင္းဟာ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ေရာဂါပိုးကူးစက္မႈေတြကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးပိုမုိေကာင္းမြန္လာေစပါတယ္။

(၁၈) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ အေအးမိ၊ဖ်ားနာ
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ အေအးမိ၊ ဖ်ားနာျခင္းကုိ ကာကြယ္နုိင္ပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္စီဟာ သာမာန္ဖ်ားနာျခင္းကို ကုသႏိုင္တဲ့အစြမ္းရွိပါတယ္။

(၁၉) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ ပန္းနာရင္က်ပ္
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါဝင္တဲ့ theophyline ဟာ အသက္႐ႈေလျပြန္ကို ေထာက္ပံ့ေပးတဲ့ ၾကြက္သားေတြကို ေျပေလွ်ာ့ေစတာေၾကာင့္ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါကို သက္သာေစပါတယ္။

(၂ဝ) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ နားေရာဂါ
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ နားေရာဂါကူးစက္မႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ခ်ည္စေလးကိုလံုးၿပီး လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း စြတ္ၿပီး နားတြင္းသန္႔ရွင္းေရးလုပ္ေပးလုိ႔ရပါတယ္။

(၂၁) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းနွင့္ ေရယုန္
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ ေရယုန္ေရာဂါအတြက္ ထိေရာက္တဲ့ ကုသမႈတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ နွပ္ထားတဲ့ လက္ဖက္ရြက္ကို ေရယုန္ေပၚ လိမ္းေပးၿပီး ေျခာက္သြားေအာင္ထားလိုက္ပါ။

(၂၂) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ သြားပ်က္စီးမႈ
ခံတြင္းေရာဂါကိုျဖစ္ပြားေစတဲ့ ဘက္တီးရီးယားနဲ႔ ေရာဂါပိုးအမ်ဳိးမ်ဳိးကို ေခ်ဖ်က္ေပးပါတယ္။ ခံတြင္းနံ႔ဆုိးဝါးမႈကို ျဖစ္ေပၚေစတဲ့ ဘက္တီးရီးယားေပါက္ဖြားမႈကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။

(၂၃) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ စိတ္ဖိစီးမႈ
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါဝင္တဲ့ အမုိင္ႏုိအက္ဆစ္တမ်ဳိးျဖစ္တဲ့ L-theanine ဟာ စိတ္ဖိစီးမႈနဲ႔ စိတ္႐ႈပ္ေထြးမႈတုိ႔ကို ေလ်ာ့က်ေျဖေဖ်ာက္ေပးႏုိင္ပါတယ္။

(၂၄) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ ဓါတ္မတည့္ျခင္း
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါဝင္တဲ့ EGCG ဟာ ဓါတ္မတည့္မႈျဖစ္ျခင္းကုိ သက္သာေစပါတယ္။ ဓါတ္မတည့္ကို ခံစားေနရၿပီဆုိရင္ေတာ့ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းကို ပံုမွန္ေသာက္သံုးေပးသင့္ပါတယ္။

(၂၅) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ HIV
ဂ်ပန္သုေတသနပညာရွင္ေတြဟာ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါတဲ့  EGCG ဓါတ္ဟာ HIV ပုိးေတြ ေကာင္းတဲ့ခုခံအားဆဲလ္ေတြဆီ ေပါင္းစည္းျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကၿပီးျဖစ္ပါတယ္။ ဒါဟာ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ HIVပိုးပ်ံ႕ႏွံ႔ျခင္းကို ကာကြယ္ႏုိင္တယ္ဆုိတဲ့ သေဘာပါပဲ။
source:http://www.khitlunge.net.mm/HealthBeauty/Healthbeauty
shared by:http://natureenergycare.blogspot.com/2012/10/blog-post_3817.html#more

By Health Articles

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s